S A I L I NG                    19051_1217445999830_1339263420_30550277_7309434_n.jpg 
NAVIGARE NECESSE EST!                                                                                                                                                                                                            VITORLÁZZ VELEM
                                                                                                                AZ   ADRIÁN
MENÜ

croatia_islands_hvar_modifi_1.jpg

Horvátország az "Ezersziget" országa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Horvát Adrián 1185 sziget, szikla és zátony található és ezek közül 50 sziget lakott. A legnagyobb Krk és Cres szigetei. A szigetek között hajózva ugyanúgy megtalálhatjuk az érintetlen természeti szépségeket, mint a történelmi örökségeket, az ódon városokat, a csendes, vagy élettől lüktető partszakaszokat. Ezért is tarják a Horvát szigetvilágot a világ egyik legjobb és leglátványosabb vitorlázó úticélnak. A felfedezésre vágyó hajós az egyik nap még Split ódon belvárosában bolyonghat, míg a másik napon a Kornati szigetek egy lakatlan kis öblében hajtja álomra fejét a ringatózó hajón. Mivel a Horvát szigetek és partszakaszok között kis távolságok vannak, így egy egyhetes túra alkalmával nagyon sok és változatos tájat bejárhat a kalandozó hajós.

Kedves látogató!

Most néhány olyan kedvelt úticélt mutatok be neked, ahová a bolyongások során feltétlenül érdemes ellátogatni.


Primošten.

croatia_primosten_3.jpgA festői szépségével nyaranta ezreket vonzó hangulatos Primošten városka Šibenik és Split között található. Valaha egy partközeli szigeten alapították, melyet a későbbiekben híddal kapcsoltak a szárazföldhöz. Primošten és környéke ismert a sovány, karsztos talajú lankákon termelt szőleiről és az abból sajtolt és érlelt kitűnő vörös borról, a babicról is. A vitorlás kikötőtől néhány percre egy homokos strand, míg a kör alakú félsziget csúcsán egy gyönyörű templom található.

 

 

 

 

 

 

Trogir.

aci_marina_trogir_large_1.jpgTrogir Splittol 27 km-re fekszik a Kastelanski-öböl végénél. A római kori város egy kis szigetre épült az öbölben, rengeteg ókori és középkori emlékkel, hangulatos mediterrán óvárosával, templomaival, fehérmárványköves sétáló utcáival és tereivel, valamint egyéb csodálatos látnivalóival méltán nevezhetjük Horvátország „kis Velencéjének” amely, már 1997 óta a világörökség részét képezi. A várossal szemben, a Ciovo sziget terül el, amely egy hídon keresztül közelítheto meg Trogirból. A vitorlás kikötővel szemben található az óváros, ahonnan néhány perces séta után máris örömmel eltévedhetünk a szűk utcák útvesztőjében.

 

Korcula.

korcula.jpgKorcula város a sziget keleti fokánál található. A Peljesac-félszigetre néző települést az Adria megszokott kék vize és néhány zöldellő sziget választja el a szárazföldtől. Körülötte a dimbes-dombos vidéken szőlő és olajfa ültetvényeket találunk, amerre a szem ellát. A város szinte összes építménye korculai kőből épült, ez kelti a márványos hatást. Eltérően Dubrovniktól, Krk-től vagy Rovinjtól az utcák itt nem zegzugosak, enyhe kanyarokkal engedik magukon át a tenger felöl érkező üdítően lágy szellőt. A fényben pompázó, tágas utcák derűs hangulatát fokozza a helyi lakosok barátságos stílusa is.

 

Vis sziget.

croatia051vis.jpgA Horvátország szárazföldi részétől legmesszebb eső, nyílt tengeren található Vis-sziget területe 90,26 km2, lakosainak száma 3617. Legmagasabb csúcsa, a Hum, 587 méter magas.

A szigetnek két tengerparti települése van: Vis, és Komiza, a sziget belső részein pedig még néhány kisebb falu épült. Vis szigete Kr. e. 4. század óta lakott, sok római kori maradvány is felfedezhető itt. Az Adria legtisztább részén, a romlatlan szépségű szigeten kristálytiszta levegő, a legkékebb tenger, rejtett öblök, csodás tengerpartok, az Adria egyik legzöldebb szigeteként rengeteg fa (köztük pálmafák), és növény, és nem utolsósorban, meleg napsütés várja az ide látogatókat. A romlatlan szigeten megcsodálható Horvátország úgy, ahogyan régen volt: sokakat biztos elriaszt, hogy itt nincsenek szórakozóhelyek, nagy szállodák, utazási irodák tömegei által ide szervezett utak, de akik a romlatlan szépséget, és a nyugalmat keresik, és el szeretnének menekülni a tömeg elől, a tömegturizmus által megszállt nyaralóhelyektől, azoknak ez jó hír lehet. A helyiek által készített tenger gyümölcsei fantasztikusak, amelyeket kis, családi éttermekben lehet elfogyasztani. A szigeten sokfelé szőlőültetvényeket is látni (Vis szárazföldi területének kb. 20 százalékát borítják), amelyek Dalmácia legjobbjai közé tartoznak, így Vis a remek borról is híres.


Bisevo-sziget, Kék barlang

croatia_europe_island_of_biševo__just_off_vis_is_known_for_the_blue_cave_which_lights.jpgA kis, 5,8 km2, területű, összesen 19, rendkívül szerencsés lakossal rendelkező sziget Vistől kb. 5 km-re található. Komizáról egy napos kirándulásokat szerveznek ide. A sziklás szigeten számos barlang található, melyek közül a leghíresebb az egyedülálló, lenyűgöző Kék barlang (Modra Spilja). Kb. 10-13 óra között (ez persze változó) a Kék barlang a tenger alatti átjárón behatoló fénysugarak következtében csodálatos kékes-ezüstös megvilágítás alá kerül. A Kék barlang kizárólag hajón érhető el. Méreteit tekintve 18 méter hosszú, 6 méter mély, és 6 méter magas, de a barlang bejárata csak 1,5 méter magas, és 2,5 méter széles.

 

Brač

croatia005brac.jpgA 13 ezer lakosú, szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb szigete. Itt található a legmagasabb csúcs az Adriai-tengeren lévő szigetek közül, a 778 méteres Vidova Gora, ahonnan tiszta idő esetén az összes dalmát szigetet láthatjuk.

Brač híres fehér márványáról, melyet a washingtoni Fehér ház építéséhez is használtak.
A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Brač is felejthetetlen élményt nyújt: élvezhetjük a kellemes napsütést, fürödhetünk a kristálytiszta tengerben, gyönyörködhetünk a természet ajándékaiban, és az őskortól itt maradt kulturális örökségekben.
A sziget számos különböző települése mind-mind mást nyújt, így a csendes pihenésre, a bulikra, és a műemlékekre, kulturális kikapcsolódásokra vágyók is megtalálhatják kedvenc helyüket.

 

Dubrovnik

croatia-dubrovnik.jpgA Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található város talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba".

 

Hvar.

175059-medium.jpgÉvi 2715 órás, napi átlag 7,7 órás napsütéses órájával Hvar az Adria legnaposabb szigete. Természeti szépségei mellett történelme is jelentős: itt találhatók a velencei építészet egyik legjobban megmaradt példái, és Horvátország legidősebb, és egész Európa egyik legrégibb települése (Stari Grad). Horvátország egyik legszebb, és legromantikusabb szigetét, Dalmácia királynőjét mindig érdemes felkeresni. Hvar megszámlálhatatlanul sok természeti, és építészeti szépséget, csodás öblöt, és tengerpartot kínál. Szórakozási, és kulturális lehetőséget, és gasztronómiai élményekben sem szűkölködik Hvar, a legnemesebb borok kóstolhatók itt.

 

Makarska.

7.cheap-croatia-holidays-makarska.jpgAz Omistól kb. 30 km-re, Splittől 60 km-re lévő, két félsziget által határolt, igen szépséges Makarska a méltán híres makarskai riviéra központja, amely riviérán, fővárosán kívül, még számos csodálatosan szép, lenyűgöző stranddal rendelkező kisváros (Baska Voda, Gradac, stb.) fekszik. Makarska városa igen népszerű turistacélpontnak számít, amelyhez hozzájárul a lenyűgöző a Biokovo-hegy közelsége, óvárosa, szűk utcákkal, virág- és gyümölcspiaca, pálmafás promenádja, az itt tapasztalható mediterrán életstílus, és persze fehér tengerpartja, amely szép kontrasztot alkot az azúrkék tengerrel. Makarska mindenkinek nyújt valamit: a fiatalok három diszkóból választhatnak, ezeken kívül számos bár, kocsma, és kávézó az éjszakai szórakozás eszközei. Az egészséges életmódot kedvelők mekkája is a város: számos sportpályája lehetőséget ad rengeteg sport kipróbálására úgy a földön, mint a vízen, valamint egy hegyi túra, a Biokovo-hegy friss levegőjével, és csendjével igazi feltöltődést ad. A Biokovo-hegyen ritka növényekkel, és érdekes geológiai formákkal is lehet találkozni, és a kilátása is lenyűgöző.

 

Kornati

kornati3.jpgA mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert. A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger megnyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka. A lenyűgöző látványvilág fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőlegesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koronáiként” emlegetnek. A vitorlázók egyik legkedveltebb célpontja. A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére.


 

 

 

 

 

 

  

Asztali nézet