S A I L I NG                    19051_1217445999830_1339263420_30550277_7309434_n.jpg 
NAVIGARE NECESSE EST!                                                                                                                                                                                                            VITORLÁZZ VELEM
                                                                                                                AZ   ADRIÁN
MENÜ

croatia-sailing-holidays-jeanneau-35_b1cr.jpg

Kedves látogató!

Mindenkinek mást jelent a nyaralás. Van aki azért megy nyaralni, hogy pihenjen, kikapcsolódjon. Van aki azért, hogy új tájakat, embereket, ételeket, szokásokat, kultúrákat fedezzen fel, Van aki azért, hogy bulizzon, haverokat, barátokat, barátnőket szerezzen, kapcsolatokat építsen. Van aki a sportos, aktív nyaralást kedveli. Van aki a csendet, van aki a forgatagot. Van aki az izgalomra vágyik, van aki a nyugalomra.

De abban azért - gondolom - egyetérthetünk, hogy a nyaralás akár lustálkodással, akár aktivitással telik,  mindenképpen egy meghatározó, örök élmény kell hogy legyen.

 

A vitorlázás a fent felsorolt összes élményt nyújtja annak aki ezt a nyaralási formát választja.

Ha valaki pihenni akar, feküdjön ki a fedélzetre és napozzon, miközben a hajó halad egy új felfedezésre váró úticél felé. Ha valaki aktív pihenésre vágyik, egy hajón ez nem jelent akadályt, hiszen a vitorlázás amellett, hogy kikapcsolódás, intellektuális és fizikális sport is egyben.

Aki volt már szállodában, az tudhatja, hogy a lehetőségek mennyire beszűkültek. Marad a szálloda bárja, étterme, medencéje, vagy strandja, este ki a városba egy körre, de a kötelező vacsira vissza kell érni. Baksis a recepciósnak, a boynak, fizetni kell a szaunáért, a matracért, a napernyőért, a napozóágyért, meg a levegőért. Kötelező programok, vagy fakultatív látogatások egy zsúfolt buszban, tömeg, csak a pénzünkért mosolygó személyzet, és a sokadik napon már kollektív unatkozás.

croatia-sailing-holidays-beneteau-oceanis-37.jpg

A vitorláshajó egy mozgó szálloda. Rajta alszunk és ha akarunk akkor rajta étkezünk. Egy vitorláshajónak van a legnagyobb strandja, hiszen bárhol kiköthetünk. A vitorlásról biztos a tengerre néző kilátás és a beígért 100 méter helyett (ami általában a valóságban 2km) biztosan csak egy méter távolságra van a tenger. Oda megyünk ahová mi akarunk. Akkor kötünk ki amikor mi akarunk. A felfedezés itt valóság, és nem egy turista hajón való bámészkodás a tömegben. Az utazás itt a mi kedvünket szolgálja és nem egy buszos kirándulás a szomszéd turista központba, hogy bezsúfoljanak bennünket egy olcsó étterembe drága pénzen a többiekkel együtt, mert ez a kötelező program. Itt a kötelező program a szabadság, a felfedezés és a valóban kötetlen aktív pihenés. A hajón aki akar az valóban végig lustálkodhat egy egész hetet úgy, hogy közben rengeteg új helyet ismer meg, új tájakat fedez fel, hiszen nem neki kell mozognia, azt meg teszi helyette a hajó. Aki akar az bekapcsolódhat aktívan a hajózásba, megismerheti a vitorlázás, a navigáció alapjait. Együtt élhet, lélegezhet a tengerrel, vezetheti a hajót, vitorlát bonthat, kicsit tengerésszé válhat, hogy mikor haza megy, utána más emberként tekintsen a világra és elmondhassa magáról, igen én már  (ha csak egy kicsit is, de) tengerész vagyok. A hajón együtt élünk, együtt találjuk ki a következő napot, a következő úticélt. És valóban olyan helyekre juthatunk el ahová csak kevesen. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem nézzük meg a közelben lévő legszebb és legvibrálóbb városokat. Ha akarjuk. Ha nem akkor egy hétig Robinsont játszunk és csak a szigetek között hajókázunk, távol a civilizációtól.

sailing.jpg

A legtöbb vitorlás kikötő általában a városok szívében, központjában található, ahol a legdrágább szállodák is vannak.  Így nem kell kilométereket gyalogolni, hogy az óvárosban sétáljunk, vagy a reggeli kávénkat egy hangulatos tengerparti kávézóban  a város legszebb helyén költsük el. Csak ki kell lépni a hajóról és máris a központban sétálhatunk, este beülhetünk egy étterembe, vagy elmehetünk bulizni egy bárba és utána nem kell taxit fogni, hogy valahogy haza keveredjünk. A kikötők is minden kényelemmel felszereltek, zártak, őrzöttek, biztonságosak, meg aztán a hajósok is vigyáznak egymásra. Rengeteg embert látni amint megállnak a kerítés mögött és bámulják a gyönyörű hajókat amint reggel kifutnak a vízre egy új cél felé és látni rajtuk hogy nagyon irigykednek.

marina_trogir_male_jedre1.jpg

A hajón a teljes szabadság vár bennünket. Nem kell igazodni másokhoz a szállodában. Egy nap alatt több élménnyel gazdagodhat az utazó, mint egy hónap alatt egy városi apartmanban.  Az egy hetes vitorlázás alatt minden nap másik városban kötünk ki. Napközben az útvonalunkat úgy határozzuk meg, hogy gyönyörű érintetlen partokon, öblökben megálljunk és fürödjünk, búvárkodjunk, felfedezzük a tengert és a szigeteket. Nem sürget bennünket senki, nem sietünk sehová. Nem kell időpontokhoz - étkezés, kötelező programok, stb. - kötődnünk, így nem maradunk le semmiről. Van úgy, hogy annyira megtetszik egy kis öböl, hogy ott maradunk éjszakára és csak másnap megyünk tovább, de ez nem probléma hiszen csak mi határozzuk meg, hogy mikor és hová akarunk menni és nem a luxus hajó kapitánya, ahová bezsúfoltak bennünket kétezer másik szerencsétlen sorstársunkkal együtt és még a toaletre is előre meghatározott program szerint kell járnunk.  Nem szedik el a pénzünket, pénzéhes szállodai alkalmazottak. Nem bosszankodunk azon, hogy nem azt a szolgáltatást kapjuk amiért drágán megfizettünk. Nem próbálnak bárgyú animátorok megalázóan gyermekded programokkal benntartani a szállodában, hogy ott költsük a pénzünket, és legszívesebben bezárnának a szállodába egy hétig, mivel számukra így rentábilis.

elanimpression434-pic1.jpg

Ezzel szemben a vitorlás nyaralás költsége alatta marad, vagy megegyezik egy jobb szállodai szoba költségeivel, de a járulékos költségek sokkal kevesebbek.  Egy teljes kihasználtságú hajón az egy főre jutó költség mindösszesen 4 - 600 Euro között mozog. Azért mondom, hogy "teljes kihasználtságú", mivel ebben az esetben a hajót lehet csak bérelni, és azt a bérleti díjat kell több felé elosztani. Tehát, ha egy hat fős hajón csak hárman vannak az lényegesen többe kerül, mintha a teljes létszám osztozna a költségeken. Tehát ezt a nyaralási formát azoknak tudom ajánlani akik társasággal, csoporttal, családdal, évfolyam, vagy munkatársakkal együtt tervezik a nyaralást. Sok esetben először csak egy valakinek jut eszébe az ötlet és meglepő milyen kedvező fogadtatásra talál a baráti társaságban. Sok olyan vendégem van akik azóta csak vitorlással járnak nyaralni.

Persze vannak olyanok akik arra gondolnak, hogy családoknak, gyermekekkel együtt a vitorlázás veszélyes. Mint már említettem, ez nem Hollyvood, és nem veszélyesebb mint repülni, autóban ülni, vagy átkelni az utca túloldalára. Nyugodtan tudom ajánlani családoknak is ezt a nyaralási formát, akár kisebb gyermekekkel is. Nagyon fogják irigyelni őket a suliban és egy vitorláson eltöltött aktív nyaralás után az önbizalmuk is megnövekszik.

croatia1-3.jpg

Bizonyára mindenkinek van néhány olyan barátja, akikkel összefogva vállalkozhat egy ilyen nem mindennapi kalandra.

Csapatépítő tréningekre is kiváló a vitorlázás, hiszen a közös élmény, az aktív pihenés a legjobb összetartó erő és ha kitalálunk jó kis programokat, közösen megoldandó "játékokat" akkor a kalandban bizton összeforr a csapat.

Az alap élelmezést a hajón meg tudjuk oldani, hiszen a hajón jól felszerelt konyha található. Persze nem nagy, de az alap ételeket meg lehet főzni. Külön, kellemes program szokott lenni a csapatnak a közös főzőcskézés. De ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, akkor a városokban rengeteg jó minőségű étterem várja a kulináris élvezetekre vágyókat.

seafood-at-viking-restaurant-limski-fjord-istria-croatia.jpg

Külön kívánságra a reggelit és az ebédet saját kezűleg is meg tudom oldani, mivel szakácsként is tevékenykedtem már néhány európai országban. (Olasz, Spanyol, Francia, Angol)

Ezekről, és a hajók felépítéséről fotókat a képgalériában lehet megtalálni.

Azt azért tudni kel, hogy a hajók nem nagyok, nem egy luxus óceánjárót kell elképzelni. A kabinok is szűkösek, de úgyis a fedélzeten éljük a mindennapi életünket, arra a kevés alvásra meg éppen elég.  Aki arra vágyik, hogy lakájok ugrálják körül, és a kabinhoz tartozzon egy saját fürdőszoba, hatalmas hallal, meg színes Tv, meg yacuzzi, annak nem való a vitorlás nyaralás. Az ilyen igényekkel fellépő vendégek inkább ne jelentkezzenek egy vitorlástúrára.

Aki viszont előnyben részesíti a élménydús nyaralást és nem zavarja egy kis kényelmetlenség, annak felejthetetlen élményben lehet része.

Olyan élményben amit soha nem felejt el!

 

Ezért személyesen kezeskedem.

 

Ha felkeltettem érdeklődését, kérem vegye fel velem a kapcsolatot.

Tel: 06 20 9528 948

E-mail: robinson2@hotmail.hu

 

 

Jó szelet!

 

 

Üdvözlettel: Szabó János

Skipper

 

im_a0187.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet